Ratsastusseuratoiminnan tavoitteet
6) Ratsastusseuratoiminnan tavoitteet
Tavoitteet toteuttavat seuramme visiota ja niitä voivat olla esimerkiksi:
- Kasvatukselliset tavoitteet
- Urheilulliset tavoitteet
- Lajin kehittämiseen liittyvät tavoitteet
- Hevosen hyvinvointiin liittyvät tavoitteet
- Talliyhteistyöhön liittyvät tavoitteet
- Terveellisiin elämäntapoihin liittyvät tavoitteet
- lmapiiriin ja yhteistyöhön liittyvät tavoitteet
- Eettiset tavoitteet
- Taloudelliset tavoitteet
- Yhteiskunnalliset tavoitteet
- Mitkä ovat seuramme konkreettisia tavoitteita ja mikä on niiden aikataulu? (esim. vuoteen xx mennessä). Onko seurallamme välitavoitteita, joita tarkistetaan? Toteutuivatko ne? Miksi, miksi ei? Pitääkö tavoitteita muuttaa? Miten tavoitteiden toteuttamista voidaan seurata? Miten tavoitteet saavutetaan, millä keinoin ja toimintatavoin?
Kasvatukselliset tavoitteet: Haluamme kasvattaa ja asennekasvattaa varsinkin nuoria seuran jäseniä taitaviksi, ahkeriksi, vastuullisiksi ja hevosta kunnioittaviksi hevosihmisiksi. Rohkaisemme jäseniämme ottamaan haasteita vastaan ja kokeilemaan uutta, laittamaan itseään peliin ja saamaan onnistumisen elämyksiä.
Haluamme kannustaa nuoria jatkamaan tervettä harrastamista ja edistää liikunnallisuutta aikuistumisen kynnyksellä. Haluamme omalla esimerkillämme ja kommenteillamme edistä ymmärrystä siitä, millaista on hyvä tallikäytös ja miten hevosia tulee kohdella. Kaikki seuramme jäsenet ovat tasa-arvoisia, jokainen on yhtä tärkeä. Kiusaamista ei seurassamme hyväksytä ja jos sitä huomataan, siihen puututaan.
Hevosen hyvinvointiin liittyvät tavoitteet: Haluamme lisätä seuramme jäsenten hevosmiestaitoja ja edistää näin hevosten hyvinvointia. Esimerkiksi seurakisojen rutiineissa mietimme yhdessä ratsastuskoulun väen kanssa hevosten hyvinvointia: starttien määrä on kaksi päivässä (jos ohjelmassa on aloittelevien kisaajien helpompi luokka, lähtöjä voi olla kolme), tallissa ei kisapäivän aikana saa olla liikaa ihmisiä tai melua, ohjeistamme kisaajia huolelliseen alku- ja loppukävelytykseen, huomioimme hevosten ruokailuajat aikataulutuksessa, arvostamme hevosystävällistä ja kaunista ratsastusta, hevoset kilpailevat kehitysvaiheeseen, osaamiseen ja jaksamiseen sopivissa luokissa sopivien ratsastajien kanssa, jne.
Myös muita järjestämiämme tapahtumia, joissa hevosia on mukana, mietimme hevoslähtöisesti. Kannustamme jäseniämme huoltamaan myös itseään tapahtumissamme ja muuten, jotta hevosten ratsastuskokemus paranee parempikuntoisten ja kehoaan hyvin hallitsevien ratsastajien myötä.
Kannustamme jäseniämme osallistumaan ratsastuskoulun pitämiin poni- ja hevoskerhoihin ja suorittamaan niissä ruokinta-, hoito- ja ratsastusmerkkejä ja näin lisäämään tietouttaan hevosista. Ratsastusmerkkien koulu- ja esteosioita pystyy suorittamaan jokaisissa seurakisoissamme. Kustannamme jatkossakin jäsentemme merkkisuoritukset ja kerromme tästä mahdollisuudesta myös niille, jotka eivät ole vielä seuramme jäseniä.
Urheilulliset tavoitteet: Järjestämme ratsastus- ja hevosmiestaitoja kehittäviä tapahtumia. Kilpailuharjoitusten (tässä tekstissä seurakilpailujen) kautta jäsenillä ja muilla harrastajilla on mahdollisuus tavoitteelliseen harrastamiseen myös ratsastuskoulutasolla. Haluamme järjestää kilpailuharjoitukset mahdollisimman ammattimaisesti, jotta harrastajat saavat harjoitella kilpailemista laadukkaasti. Muokkaamme kisaluokkia ja tarjoamme lähtöpaikkoja kilpailijoita silmällä pitäen niin, että mahdollisimman moni kilpailemaan haluava uskaltautuu ja mahtuu mukaan itselleen sopivaan luokkaan. Järjestämme jäsenkyselyitä säännöllisesti. Jäsenkyselyiden avulla pyrimme löytämään parannuskohteita mm. kisajärjestelyissä ja tarttumaan niihin.
Ratsastuskoulu tarjoaa tehoryhmäopetusta tavoitteellisille oppilaille tukemaan kilpailutoimintaa. Seura tukee näiden tehoryhmäläisten osallistumista tallin ulkopuolisiin kisoihin. Haluamme, että seuraa ja ratsastuskouluamme edustavat ratsastajat tunnetaan hevosystävällisinä, taitavina, urheilullisina ja reiluina kilpailijoina. Kisoissa pärjääminen on mukavaa bonusta.
Haluamme tukea ratsastuskoulun ulkopuolella tavoitteellisesti kilpailevia seuramme ratsastajia kilpailuluvan maksamisella taloustilanteemme mukaan. Seuramme väreissä ratsastuskoulun ulkopuolella kilpailevat ovat esimerkkejä urheilijoina ja ihmisinä jäsenillemme. Siksi myönnämme kilpailulupia harkitusti.
Terveellisiin elämäntapoihin ja ilmapiiriin liittyvät tavoitteet: Haluamme tarjota jatkossakin virikkeellisiä, edullisia ja urheilullisia tapahtumia kaiken ikäisille seuramme jäsenille. Harrastusinto hiipuu monesti murrosiän kynnyksellä ilman innostavaa toimintaa ja haluammekin kannustaa nuoria jatkamaan tervettä harrastamista ja edistää liikunnallisuutta aikuistumisen kynnyksellä.
Haluamme edistää jäsentemme tietoisuutta oheisliikunnan tärkeydestä ja sen merkityksestä paitsi omaan, myös hevosten hyvinvointiin. Kun ratsastajan fyysinen suorituskyky (kestävyys, hapenottokyky, lihasvoimatasapaino, liikkuvuus, jne.) ovat tietyllä tasolla, oppiminen on helpompaa ja onnettomuuksien riski pienenee. Kannustamme jäseniämme jatkossakin osallistumaan oheisliikuntatapahtumiin ja -koulutuksiin sekä liikkumaan ja verryttelemään myös muuten, siis harrastamaan arki- ja hyötyliikuntaa.
Haluamme, että myös uusien jäsentemme on mukavaa ja helppoa tulla tapahtumiimme ja viettää aikaa yhdessä saman henkisten ihmisten kanssa ja tutustua uusiin ihmisiin.
Seuran kehittymiseen liittyvät tavoitteet: Otamme jäsentemme toiveita huomioon tapahtumia suunnitellessamme ja niitä järjestäessämme. Tavoitteenamme on kehittää jo olemassa olevia tapahtumia ja käytäntöjä sekä kehittää uusia tapahtumia. Opettelemme myös luopumista, jotta tapahtumavalikoimamme ja niihin liittyvä työmäärä pysyy järkevänä. Järjestämme jäsenkyselyitä säännöllisesti ja käymme niiden annin perusteellisesti läpi. Haluamme tarjota kaikille jäsenillemme harrastusmahdollisuuksia tavoitteista ja taitotasosta riippumatta.
Keskitämme voimamme seuralle tärkeisiin ja oleellisiin tapahtumiin ja säästämme näin vapaaehtoisten aikaa ja voimia. Pyrimme jakamaan työtaakkaa tasaisesti, kaikki tekevät omien mahdollisuuksiensa, osaamisensa ja jaksamisensa mukaan.
Kannustamme jäseniämme osallistumaan seuraa hyödyttävään toimihenkilö- ja muuhun koulutukseen, esimerkiksi este- tai koulutuomarikurssille ja osallistumme kustannuksiin taloustilanteemme mukaan.
Taloudelliset tavoitteet: Olemme varojaan tehokkaasti, suunnitelmallisesti ja vastuullisesti käyttävä seura. Taloutemme on tasapainossa ja talouden- ja kirjanpitomme on täsmällistä. Hyödynnämme yhteistyökumppaniemme tarjoamia mahdollisuuksia säästöihin ja karsimme turhia menoja. Yhteistyökumppanimme saavat vastineeksi mm. näkyvyyttä internetsivuillamme ja tapahtumissamme.
Haluamme jatkossakin olla reilun 300 jäsenen seura. Jäsenmaksutuotot ovat merkittävä tulonlähde seurassamme ja ne turvaavat mahdollisuutemme kehittää toimintaamme. Jäsenmaksuhintamme ovat kohtuulliset.
Keräämme varoja toimintaamme pitämällä buffettia seurakilpailuissa ja tapahtumissa. Jäsenmaksujen tapaan myös buffetin antimet on hinnoiteltu maltillisesti, mutta niitä on menneisiin vuosiin nähden kohtuullistettu.
Edellä mainittujen säännöllisten perustulonlähteiden sekä pienempien tuloerien avulla haluamme jatkossakin, tiukentuvasta taloustilanteesta huolimatta, säilyttää edullisen hintatason tapahtumiemme sisäänpääsymaksuissa.
Ratsastuskoulu- ja talliyhteistyöhön liittyvät tavoitteet: Haluamme kehittää seuramme ja ratsastuskoulun välistä yhteistyötä entisestään, jotta voimme palvella ratsastajia ja seuran jäseniä mahdollisimman saumattomasti ja ajaa heidän etujaan. Haluamme tarjota jäsenillemme monipuolista hevosajanvietettä mahdollisimman tehokkaasti, keskinäinen työnjakomme on selvä.
Teemme yhteistyötä myös toisten ratsastuskoulujen ja -seurojen sekä Suomen ratsastajainliiton kanssa aina tilaisuuden tullen, mahdollisuuksiemme mukaan.
Seuran viestinnälliset tavoitteet: Jatkamme aktiivista ja avointa tiedotustamme ja kerromme jäsenillemme asioista heti kun niitä saadaan selville, useita viikkoja ennakkoon ennen tapahtumaa sekä seuramme internetsivuilla, Facebook-sivuilla että ilmoitustaululla.
Ajankohtaisia asioita käymme läpi neljä-viisi kertaa vuodessa ilmestyvässä RS Majoranin jäsentiedotteessa ja julkaisemme tapahtumia myös Instagram-tilillämme. Seuralla on sähköpostilista, johon ilmoittautuneille lähetetään tietoa ajankohtaisista asioista. Sähköpostilistalle voi ilmoittautua seuran internetsivujen kautta. Sivujen kautta seuralle voi lähettää kysymyksiä ja muuta palautetta. Internetsivujen kautta jäsenilmoituksen tehneet voivat ilmoitusta tehdessään ilmoittautua samalla mukaan seuran sähköpostilistalle.
Lisäksi hallituksen jäsenet ja ratsastuskoulun henkilökunta tiedottavat tulevista tapahtumista aktiivisesti myös kasvokkain.
Olemme kaksisuuntaisia viestinnässämme ja tiedustelemme jäsentemme toiveita aktiivisesti myös Facebookin ja seuran internetsivujen kautta. Jäsenet voivat osallistua seuran vuosikokouksiin ja vaikuttaa myös sitä kautta.
Internetsivujen sisältö on helppolukuista ja monipuolista ja lisäämme sivuille hyödyllisiä dokumentteja säännöllisesti.
Haluamme tavoittaa myös ratsastusharrastusta aloittavien lasten vanhemmat, lisätä heidän tietoaan ratsastuksesta lajina sekä siitä, miten seuramme toimii, mistä siitä löytyy tietoa, keihin ottaa yhteyttä, jos tulee kysyttävää, jne.
Osallistumme mahdollisuuksiemme mukaan alkeiskurssien ensimmäiselle tunnille, kerromme jonkun hallituslaisen suulla seurastamme ja annamme lisätietoja osallistujille myös kotiin vietäväksi.