Kisaamisinfo, tietoa seurakisoista

Kokeneen kilpailijan tyylinäyte, Salla-Mari Kostia ja Pik Leon seuramestaruuskisoissa vuonna 2012, kuva Anna Kannelsalo.
Esteradan purku on osa kisasuoritusta. Kuva kesältä 2012, kuvaaja Anna Kannelsalo.

13.02.2017

RS MAJORANIN SEURAKILPAILUT      

Mistä on kyse? Miksi kannattaa kilpailla?

RS Majoran järjestää seurakilpailuja vuosittain yleensä kahdeksat. Kilpailuissa kilpaillaan eritasoisissa koulu- ja esteratsastusluokissa. Luokkia on tarjolla niin aloitteleville kuin kokeneillekin ratsukoille.
RS Majoranin kilpailut ovat mukava tapa tutustua kilpailemisen maailmaan. Kisoissa vallitsee iloinen ja rento tunnelma, ja tärkein tavoite on oppia lisää ratsastuksesta ja pitää hauskaa. Kilpailut ovat myös mukava tapa testata omaa oppimista, ja saada siitä palautetta. Kilpailuissa on aina mukana ratsastuksenopettaja, joka auttaa, tukee ja opettaa ratsastuksessa myös kisapäivänä. RS Majoranin kilpailut ovat myös laadukkaasti järjestetyt, ja kisoissa vierailee tuomareita Leppävaaran tallin ulkopuolelta, jolloin on mahdollisuus saada ”puolueettoman” ihmisen mielipide omasta ratsastuksesta. Kisaamista kannattaa kokeilla, se on kivaa! :-)

Kuka voi osallistua?

Kilpailuihin voi osallistua Leppävaaran Ratsastuskoulun vakiotunneilla käyvä ratsastaja. Kisoista löytyy luokkia niin aloitteleville kuin kokeneille ratsastajille, sekä eri-ikäisille lapsista aikuisiin.

Harjoituskilpailuihin eli RS Majoranin seurakilpailuihin osallistuvilta edellytetään joko ratsastusseuran jäsenyyttä tai Green Card- tai Green Card Plus -vakuutuskorttia. Seuran jäsenenä saat mm. edullisemman lähtömaksun, ja osallistumismahdollisuuden jokakeväisiin seuramestaruus-kilpailuihin.

Mihin luokkaan voin osallistua?

Parhaimman tiedon sopivasta luokasta saat ratsastuksenopettajaltasi. Kouluratsastuksessa luokat helpoimmasta vaativimpaan ovat ryhmäkoulu D/C, Helppo C, Helppo B ja Helppo A. Ryhmäkoululuokassa ratsastetaan pienessä ryhmässä yhdessä, ja muissa koululuokissa radalla ollaan yksin. Ryhmäkoulu on hyvä luokka kisaamista aloitteleville ratsastajille. Tarkempaa tietoa eri koululuokista voit lukea RS Majoranin internetsivuilta osoitteesta www.ratsastusseuramajoran.sporttisaitti.com -> Kilpailut -> Kouluohjelmia...-alasivulta.
Esteratsastuksessa luokkia järjestetään aina puomiluokasta 80 cm asti. Esteluokkiin voi osallistua vain erillisillä estetunneilla käyvä henkilö. Järjestämme satunnaisesti myös esteluokkia, joihin opettajat valitsevat erikseen kutsuttavat ratsukot.
 

Miten kilpailuihin voi ilmoittautua?

Kilpailuajankohtia voit seurata ennakkoon seuran ilmoitustaululta, sekä seuran internetsivuilta Tapahtumakalenterista.
Ennakkoinfo lähestyvistä kilpailuista tulee seuran ilmoitustaululle sekä seuran internetsivuille noin neljä viikkoa ennen kilpailuja. Infossa kerrotaan kilpailuajankohta, kilpailuissa järjestettävät luokat, sekä ilmoittautumislistojen julkaisupäivä.

Noin kolme viikkoa ennen kilpailuja ilmoittautumislistat tulevat seuran ilmoitustaululle. Kisoihin voi ilmoittautua vain paikanpäällä ilmoitustaululla, ei internetissä. Kisoihin voidaan ottaa vain rajallinen määrä osallistujia, joten ole ajoissa ilmoittautumassa! Sinut voi ilmoittaa kisoihin myös joku muu henkilö. Myös tekstiviestillä ilmoittautuminen on mahdollista, katso kilpailukutsusta tarkempi ajankohta ja ohjeistus!
 

Talkootehtävä

Ilmoittautumisen yhteydessä kisaajan tulee valita itselleen vähintään yksi talkootehtävä. RS Majoranin kilpailut toimivat talkoovoimalla, joten niihin osallistuminen on tärkeää. Esimerkkejä talkootehtävistä on esimerkiksi esterenki, ajanottaja, buffetin myyjä, portinavaaja, koulu/estetuomarin sihteeri ja buffettiin leipominen. Jokaiseen talkootehtävään saa tarvittaessa perehdytyksen ja apua, joten itselleen uusia tehtäviä kannattaa myös kokeilla! Talkootehtäviä tehdessä keräät myös talkoopisteitä, joiden avulla pääsee osallistumaan ahkerimpien avustajien Hubertus-juhlaan. Katso tarkemmat kuvaukset eri talkootehtävistä nettisivuilta Kilpailut -> RS Majoranin talkootehtävät kisoissa… -alasivulta


Millä hevosella/ponilla voin osallistua kisoihin?

Ratsastuksenopettajat jakavat oppilailleen ratsut kisoihin. Pääsääntöisesti kaikilla tallin hevosilla ja poneilla voi kisata.
Kisaratsut jaetaan mm. luokkien perusteella (esim. kaikki hevoset eivät voi mennä vaikeimmissa luokissa tai hypätä, ja jokainen ratsu voi mennä maksimissaan kaksi starttia/kilpailut). Opettajat pyrkivät jakamaan tunneille kisaratsuja, mutta aina tämä ei ole mahdollista. Kilpailuissa ratsua tärkeämpää on oppiminen ja hyvä asenne, uudet ja itselle vaikeammat ratsut tulee ottaa myös hyvällä mielellä vastaan. On myös tärkeä taito, että osaa ratsastaa erilaisilla hevosilla.
Kisojen ilmoittautumislistalla on myös hevostoivekohta, johon voi kirjata toiveensa kisaratsusta. Oman opettajan kanssa kisaamisesta ja sopivasta ratsusta voi myös jutella oman ratsastustunnin yhteydessä. Kuitenkin ilmoittautuessasi kisoihin, valmistaudu kisaamaan millä tahansa opettajan sinulle valikoimalla ratsulla (”epämieluisa” kisahevonen ei ole peruste kisaosallistumisen peruuttamiseksi!). Lue lisää kisaratsujaosta nettisivuilta Kilpailut -> Asiaa kisaratsujen jaosta –alasivulta.
 

Kilpailuluokkien arvostelut ja ohjelmat:

Esteluokissa löytyy erilaisia variaatioita arvostelumenetelmistä. Luokkien arvosteluissa voi olla eroja esim. toisen vaiheen ratsastuksen suhteen (esim. jatkuuko toinen vaihe heti ensimmäisen vaiheen perään vai ei). Esteratsastuksessa käytetään myös taitoarvosteluluokkia, joissa arvostellaan kirjallisesti pisteyttäen mm. ratsastajan istuntaa ja vaikuttamista, ratsukon tempoa ja radan teitä, jne. Kisapäivänä rataantutustumisessa valvovalta opettajalta voi kysyä apua, jos on epävarma arvostelutavasta.
Esteluokkien arvostelumenetelmistä saat lisätietoa myös kyseisen kilpailun ilmoittautumislistasta, sääntömapista satulahuoneesta, sekä SRL:n nettisivuilta Materiaalit -> kilpailusäännöt –alasivulta.

Koululuokissa ratsastetaan eritasoisissa luokissa (Helppo D/C-Helppo A). Jokaisesta luokasta löytyy erilaisia ohjelmia, joita vaihdellaan kilpailuittain. Kilpailuohjelman saat tietää kilpailukutsusta.
Kilpailuissa rata/ohjelma täytyy opetella ulkoa. Hyviä vinkkejä radan opetteluun on esim. sen piirtäminen paperille, sekä sen ”läpijuokseminen” ulkona tai maton päällä kotona ;-).
Tarkemmat tiedot erilaisista ohjelmista löydät seuran internetsivuilta Kilpailut -> Kouluohjelmia… -alasivuilta, sekä kansioista ylätallin satulahuoneesta.

RS Majoranin yleiset seurakilpailusäännöt löydät Kilpailut -> Seurakilpailujen säännöt -alasivulta


Miten kisapäivä etenee?

Tässä tyypillinen esimerkki kisapäivästä:

Kisapäivänä:
8.50 After riding –tila auki kisaajille ja katsojille (HUOM! Ei talliin ennen tätä!)
9.00 Esteradan rakennus ja toast-talkoot
9.30 Talli aukeaa
10.00 esteluokkien radankävely, talkoohenkilökunnan ohjeistus
10.30 ensimmäisen luokan hevoset lähtevät kävelemään ja verryttelemään
11.00 ensimmäinen esteluokka alkaa
n. 12.30-13.00 Esteluokat ohi: esteradan purku, esteluokkien palkintojenjako, kouluradan rakennus, ensimmäiset kouluratsukot verryttelemään
n. 13-13.30  ensimmäinen koululuokka alkaa
n. 15.30-16.30 koululuokat ohi: koululuokkien palkintojenjako, kouluradan purku

Oman kisasuorituksen lisäksi huolehdittavia asioita:
- talkootehtävä – kisaajan täytyy valita vähintään yksi talkootehtävä kisapäivälle osallistumisensa yhteydessä
nupitus/letitys - kisaratsun harjan letittäminen sykeröille/nupeille lähinnä koulukilpailuissa. Lisäapua saat kokeneemmilta kisaajilta, ideana on jakaa hevosen harja n. 9 tai 11 osaan, letittää niistä jokainen, ja kääntää pienille sykeröille.
kisaratsun kuntoonlaitto – jokainen ratsastaja huolehtii itse oman hevosen kuntoonlaitosta, tai hankkii ”kisahoitajan” kisapäivälle. Ratsukon yleinen siisteys ja varusteiden siisteys on hyvä tarkistaa
kisaratsun kävelytys – kisaverryttelystä johtuen hevosten alkukäynnit suoritetaan yleensä maasta taluttaen noin 10minuutin ajan. Jokainen ratsastaja huolehtii itse oman hevosen kävelytyksestä, katso ohjeistus lähtölistoista, talutuksessa riimunnaru ja hanskat!
- verryttely - Esteluokissa verryttely tapahtuu yleensä yhdessä kaikki luokan ratsukot samaan aikaan verrytellen. Verryttelyaika on n. 20 minuuttia, ja verryttelyssä hypätään muutama verryttelyeste. Valvoja ratsastuksenopettaja on apuna verryttelyssä.
Koululuokissa verryttelyssä on kerrallaan yleensä max. 4 ratsukkoa. Verryttely tapahtuu yleensä ”liukuvasti”, eli kun yksi ratsukko menee radalle, tulee yksi sisään verryttelyyn. Verryttelyaika on myöskin n. 20 minuuttia. Ryhmäkoulussa verrytellään yhdessä ryhmän kanssa.
ratsastajan kisa-varusteet – kisoissa käy yleisesti siisti ratsastusasu. Seuramestaruuksiin osallistuessa virallinen kisa-asu on pakollinen, ja mikäli kisaamisesta tulee jatkuvaa, kannattaa kisavaatteet hankkia itselleen.
hevosen kisa-varusteet - Hevosille riittää siistit (puhdistetut) varusteet sekä siisti (valkoinen) satulahuopa. Koululuokissa ratsuille ei päänsääntöisesti pueta suojia/pinteleitä/apuohjia. Esteille suojat normaalisti
aikataulutus – tärkeä osa kisapäivää. Kisat etenevät arvioidun aikataulun mukaan, mikä ilmoitetaan lähtölistoissa. Luokkien alkamisajankohdat saattavat myöhästyä/edistyä luokkien sujumisen mukaan, joten on tärkeää seurata kisojen etenemistä itse. On tärkeää olla ajoissa kävelyttämässä ja verryttelemässä ennen omaa suoritusta. Jokaisen kisaajan vastuulla on huolehtia omasta aikataulusta, mutta apua kannattaa kysyä kokeneemmilta kisaajilta. Koululuokissa aikataulut kannattaa laskea n. 5 minuuttia/ratsukko, eli 4 ratsukkoa = n. 20 min. Alkukävelytykseen kannattaa varata noin 5-10 minuuttia, eli muutaman ratsukon aika. Ryhmäkoululaisia ja ensikertalaisia autetaan varmasti aikataulutuksessa, ja muita kisaajia seuraamalla pääsee jo pitkälle :)
- kisajärjestäjät – Kisajärjestäjät ovat vastuussa kilpailuista, ja heiltä saat apua kaikkiin kisapäivän kysymyksiin ja pulmiin. Kisajärjestäjät tunnistat yleensä kaulasta roikkuvasta ”järjestäjä”-lapusta.


Muuta

- RS Majoranin kilpailuissa toimii buffet, josta löytää pientä ja vähän isompaakin purtavaa, sekä kylmää ja kuumaa juotavaa
- Katsojat ovat erittäin tervetulleita kannustamaan kisaajia
- Myös ei-kisaajat saavat auttaa talkootehtävissä! Nimeä rohkeasti listaan, tai yhteys kisajärjestäjään :) 
- Kilpailujen tuloksia voi seurata ilmoitustauluilta ja kuulutuksista, sekä kisojen jälkeen seuran internetsivuilta sekä ilmoitustauluilta
- Lisätietoa RS Majoranin ilmoitustaululta sekä nettisivuilta Kilpailut-alasivulta. Myös seuran hallituksen jäsenet auttavat sinua mielellään kilpailemiseen liittyvissä asioissa! Hallituksen yhteystiedot löytyvät ylätallin satulahuoneen ilmoitustaululta sekä internetsivuilta Seura -> Hallitus –alasivulta.

Tervetuloa rohkeasti mukaan kilpailemaan ja kannustamaan :-)

  RS Majoranin hallitus