Vinkkejä kouluradalle

RS Majoranin 25 v. juhlavuoden liite

 

KOULURATSASTAJAN TYÖKALUPAKKI

– mitä tuomari katsoo ja mitä hän toivoisi näkevänsä helpoissa luokissa

Kouluratsastuksen tarkoitus on asteittain ja järjestelmällisesti kehittää hevosen lihaksistoa ja koko olemusta, pyrkimyksenä tehdä hevosesta irtonainen, joustava ja notkea sekä toisaalta luottavainen, kuuliainen ja eteenpäinpyrkivä niin, että se on miellyttävä ratsastaa, kestävä ja terve.

Nämä ominaisuudet ilmenevät

1.      puhtaina, säännöllisinä ja irtonaisina askellajeina

2.      liikkeiden pehmeytenä, lennokkuutena ja vaivattomuutena

3.      etuosan keveytenä sekä takaosan energisyytenä ja sen kantovoiman lisääntymisenä

4.      kuolaintuntuman pehmeytenä, ilman jännittyneisyyttä tai vastustelua

 

Toisin sanoen: miltä se parhaimmillaan näyttää?

1.      Hevonen näyttää tekevän siltä vaaditut liikkeet ja tehtävät halukkaasti ja vaivattomasti

2.      Se vastaa kuuliaisesti, rauhallisesti ja tarkkaavaisesti ratsastajan apuihin.

3.      Hevonen on suorilla linjoilla suora, kaarevilla urilla tasaisesti taipunut ratsastettavan tien mukaisesti

4.      Hevosen takaosa on aina aktiivinen. Takaosan työskentelystä heijastuu energiaa ja keveyttä koko hevoseen ja sen liikkumiseen.

5.      Tahdikkuus ja sen säilyminen kaikissa askellajeissa on kouluratsastuksen keskeinen ominaisuus

 

-> Hevonen ja ratsastaja ovat harmoninen kokonaisuus

(Kouluratsastuksen kilpailusäännöt 2014, Suomen Ratsastajainliitto ry.)

 

Arvosteluasteikko  

0         ei esitetty (mitään arvostelukohtaan liittyvistä asioista ei ole voinut nähdä)

1         erittäin huono

2          huono

3         melko huono

4         melko heikko

5         välttävä

6         tyydyttävä

7         melko hyvä

8         hyvä

9         erittäin hyvä

10       erinomainen

Nykyään myös puolikkaat pisteet sallittuja. Hyväksytty suoritus edellyttää vähintään 50 % luokan enimmäispistemäärästä. Maailmanennätys tällä hetkellä Charlotte Dujardin – Valegro 93,975%

 

Vinkkejä radan ratsastamiseen:

 

- Kaikki ohjelmat alkavat ja loppuvat keskihalkaisijaa pitkin ratsastamiseen. Pidä huolta siitä, että olet varmasti linjalla. Mieti etukäteen, kummassa suunnassa ratsusi on helpompi ratsastaa ja aloita ohjelma siitä suunnasta keskihalkaisijalle kääntäen. Jos et pääse linjalle, korjaa heti kun sen huomaat. Katso itse linjalle hyvissä ajoin.

- Ratsasta rauhassa. Sinulla ei ole mikään kiire radalta pois – se on sinun ja ratsusi hetki, käytä se hyväksesi. Anna hevosen seistä pysähdyksissä ja tee tehtävät rauhassa alusta loppuun.

- Keskity täsmällisyyteen ja huolellisuuteen. Huolelliset tiet, pisteestä pisteeseen. Ympyrät ja voltit tismalleen oikean kokoisiksi.

- Kulmat ja kaarevat urat ovat kouluratsastajan parhaat kaverit. Käytä ne hyväksesi, ratsasta huolella ja aseta + taivuta. Saat ratsusi paremmin kuulolle ja yhteistyönne entistäkin paremmaksi.

- Panosta istuntaan. Napakka ohjastuntuma, eleettömät kädet, ryhdikäs ja jäntevä ylävartalo, pitkät ja rennot jalat lähellä hevosen kylkiä, katse eteenpäin ja niska pitkänä. Jokaisessa ohjelmassa ratsastajalle annetaan oma arvosana, monessa vielä kakkosen kertoimella.

- Vältä suurien, vahvojen tai selvästi näkyvien apujen käyttöä, ellei tilanne niitä ehdottomasti vaadi. Älä kuitenkaan jätä ratsastamatta tai jää matkustamaan – vaikuttaa saa ja pitää. Hevosta kohtaan pitää kuitenkin olla reilu.

- Muista, ettei kouluradalla saa maiskuttaa. Ainakaan niin, että tuomari kuulee…

- Tahdikkuus eri askellajeissa on tärkeää. Se tarkoittaa sitä, että jokainen askel on saman mittainen kuin edellinenkin. Eteenpäinpyrkimys on myös keskeinen juttu. Se ei tarkoita sitä, että pitää mennä niin kovaa kuin ratsusta lähtee – enemmänkin sitä, että hevonen liikkuu energisesti ja halukkaasti eteenpäin.

- Temponlisäyksissä uskalla ratsastaa rohkeasti eteenpäin ja säilyttää tempo liki linjan loppuun asti, ettei vauhti pääse hiipumaan. Muista tehdä siirtyminen eli hidastus myös linjan loppuun (sitä nimittäin näkee luvattoman harvoin!).

- Siirtymisten eri askellajien välillä tai askellajin sisällä pitäisi olla pehmeitä. Ajattele siirtyminen aina eteenpäin eli että olet jo ratsastamassa uutta askellajia sillä hetkellä kun hevonen tekee siirtymistä.

- Jos joku kohta menee pieleen, unohda se mahdollisimman äkkiä ja keskity seuraavaan tehtävään. Kyseessä ei ole koko ohjelma, ainoastaan yksi arvostelukohta monesta.

- Muista hengittää. Jos jännittää, muista silti hengittää, vaikkapa pysähdyksen aikana tai helpossa ohjelman kohdassa vedä oikein syvään henkeä. Se helpottaa itseäsi ja todennäköisesti myös ratsusi rentoutuu silloin.

- Tuomari ei ole mikään pelottava ilmestys. Jos joku kohta arvostelussasi mietityttää tai haluat kysyä jotain asiaa, tule rohkeasti nappaamaan hihasta luokan tauolla tai niiden välissä. Tuomarin velvollisuus on tarvittaessa perustella arvosteluaan.

- Kouluratsastus on arvostelulaji. Se on jokaisen sitä kilpailevan syytä muistaa. Tuomareilla on toki yhtenäiset kriteerit ja arvosteluasteikko eli skaala, mutta silti erojakin löytyy.

- Hymyile ja nauti! (Ja jos tänään ei ole se paras päivänne ratsukkona, mieti silti ainakin yksi asia, johon voit olla tyytyväinen. Sellainen löytyy varmasti.)

Piia Ahtee-Koponen